Enchiladas uit de oven
Een makkelijk en smakelijk ovengerecht met een Mexicaans tintje.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram rundergehakt
- 4 teentjes knoflook
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 paprika’s (in blokjes)
- 2 blikken tomatenblokjes (400 gram)
- 150 gram mais
- 8 middelgrote tortillas (tarwe of mais)
- Geraspte cheddarkaas
- bosui ter garnering
- Kruiden/specerijen:
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel oregano
- 3 theelepels komijn
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels cacaopoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel piment
- peper
- zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe een beetje olijfolie in een steelpan, doe de tomatenblokjes erbij. Voeg daaraan 2 fijngesneden teentjes knoflook, de suiker, oregano, 1 theelepel komijn, 1 theelepel uienpoeder en naar smaak peper & zout toe. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen.
In een grote steelpan verhit wat olijfolie en fruit de uit en 2 fijngesneden teentjes knoflook. Voeg daarna de paprika’s in fijngesneden blokjes toe. Bak daarbij het gehakt mee en voeg daarbij 2 theelepels komijn, 2 theelepels cacaopoeder, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, ½ theelepel piment en 1 theelepel oregano. Breng verder op smaak met peper en zout. Meng op het laatst de mais erdoor.
Als het gehakt gaar is, verdeel dan het gehaktmengsel op een tortilla, verdeel er wat geraspte kaas over en rol op. Doe dit bij alle wraps. Pak een grote ovenschaal waarin alle tortilla’s passen. Verdeel 2/3 van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal en leg de opgerolde wraps erop. Verdeel de rest van de tomatensaus over de tortilla’s en bedek ook met de cheddar-kaas. Zet het geheel in de oven voor zo’n tien minuten (tot de kaas een mooie gegrilde kleur heeft en is gesmolten. Garneer het gerecht met gesnipperde lente-ui.
Voeg naar smaak verse koriander toe, en evt pittige chili saus, of sambal oelek.
Lekker om te serveren met frisse guacamole.
Buen provecho!
Enchiladas zijn van origine Mexicaans en bestaan uit opgerolde tortilla’s. Oorspronkelijk horen ze gemaakt te zijn van mais, maar ook tarwetortilla’s worden ervoor gebruikt. Meestal gevuld met vlees, vis, kaas of groenten, en bedekt met een saus (bv. tomaten of chilisaus). Het woord komt van het Spaanse werkwoord enchilar, het toevoegen van chili pepers.