Risotto met pancetta en tuinbonen

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 225 gram jonge diepvries tuinbonen
  • 250 ml witte wijn
  • 2 tl olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 120 gram gerookte pancetta
  • 350 gram risottorijst
  • Ongeveer 1,2 liter hete kipbouillon
  • 2 el gemengde fijngehakte verse kruiden zoals tijm, oregano en peterselie
  • zout en versgemalen peper
  • grof gehakte verse peterselie voor de garnering
  • geschaafde verse parmezaanse kaas, of grana padano

Bereiding:

Breng in een grote pan licht gezouten water aan de kook en laat de tuinbonen ongeveer 3 minuten gaar koken. Giet ze af en zet ze apart.

Bak de pancetta in een koekenpan tot het lekker knapperig wordt. Zet apart.

Verhit wat olie in een grote pan of wok en bak de rijst hierin al roerend voor 1 minuut. Voeg de witte wijn toe en laat het verdampen. Voeg daarna steeds hete bouillon toe en laat alles onder regelmatig roeren pruttelen tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze stap steeds tot de rijst gaar is, en romig en bijna alle bouillon is opgenomen. Dit duurt 30-35 minuten. Mogelijk heeft u niet alle bouillon nodig.

Wilt u echt romige risotto. Roer dan wat geraspte kaas er door. Roer daarna de tuinbonen, de fijngehakte kruiden, de pancetta en wat zout en peper door de risotto. Laat alles op laag vuur nog wat opwarmen. Garneer met de geraspte kaas en de grof gehakte peterselie. En eventueel naar smaak nog wat versgemalen peper en extra virgen olijfolie van hoge kwaliteit.

Lekker om te serveren met wat gegrilde groente.